Het initiële plan was om richting Corsica te trekken, maar de weergoden beslisten er anders over. Eenmaal in het zuiden voorspellen ze immers vier dagen regen, waardoor het niet de moeite loont om de overzet te doen. We beslissen dan maar om in Frankrijk te blijven en de regen voor te blijven. Het wordt een trip van om en bij de 2300 Km doorheen de Jura, Provence, L'Ardeche en het Centraal Massief. 

Dag 1

De eerste dag rijden we weer een flink stuk richting het zuiden. De eerste 200 Km, tot Arlon, doen we over de autostrade, van daaruit gaat het allemaal binnendoor. Bij onze trip van vorig jaar hadden we dit traject al eens in omgekeerde richting gedaan. Het zijn allemaal secundaire wegen, waar je vlot op kan doorrijden. Tegen 18HrOO zitten we in de buurt van Besançon, waar we neerstrijken op een kleine camping in het dorpje Rans. De camping was eigenlijk volzet, maar voor een tent hadden ze nog wel een plaatsje vrij. We installeren ons, nemen een heerlijke douche en gaan dan nog een hapje eten in het enige restaurant van het dorp. We waren zowat de enige gasten en dit op een vrijdagavond. Jammer, want aan het eten lag het zeker niet, een lekkere hamburger met knapperige frietjes. Een welverdiende maaltijd na zo'n lange dag.

Dag 2

Zoals gewoonlijk zijn we alweer vroeg uit de veren en blijkbaar ook de enigen gasten die hier al wakker zijn. We doen een kleine ochtendwandeling rond de camping en verwarmen ons een beetje aan de opkomende zon. Na het ontbijt en alles weer netjes opgeruimd te hebben, zijn we weer klaar voor de volgende etappe. We rijden eerst een klein stuk doorheen de Jura, waarna we meer westwaarts afbuigen richting Aix-Les-Bains. We beëindigen de dag in Entremont-le-Vieux op de mini-camping Ourson. De eigenaar is ook een fervente motorrijder, hij is zo verknocht aan zijn lederen motorbroek, dat hij ze zelfs tot laat in de avond ermee blijft dragen :-).
We doen nog een wandeling naar het dorp en vinden een kleine pizzeria waar de pizzabakker nog Belgische roots blijkt te hebben. We krijgen een uitvoerige uitleg over zijn zorgvuldig geselecteerde ingrediënten en laten ons een pizza van de chef klaarmaken. Omdat het hier alleen afhaal is, eten we de pizza op in de gemeenschappelijke keuken van de camping. Een gezellige ruimte waar je vrij gebruik kan maken (kookfornuis, bestek,....) en beschikt daar bovenop nog over een comfortabele zithoek. De pizza krijgt van ons een dikke negen, zeker een aanrader.

Dag 3

In dit deel van Frankrijk waren we nog niet onderweg, onterecht zo blijkt, want wat volgt, is een heerlijk afwisselende route doorheen het Massif de Chartreuse en Parc naturel regional du Vercors. Als je hier nog nooit gereden hebt, zeker doen. De bergpassen hebben weliswaar minder klinkende namen als die van de Alpen, maar de regio moet er qua natuurpracht zeker niet voor onderdoen. Kamperen doen we die dag  in het dorpje Sainte Jalle op de camping Les Cigales.

Dag 4

Het heeft deze nacht lichtjes gevroren en er zit een flinke laag ijs op onze tent. Het kost onszelf dan ook iets meer moeite op uit de slaapzakken te geraken. Maar na een stevig ontbijt en wat ochtendzon hebben we er weer zin in. Jammer genoeg hebben de weersvoorspellingen er voor de komende dagen minder zin in. Het is vandaag dinsdag en vanaf morgen geven ze de komende dagen veel neerslag, ook in Corsica. De overzet kost ons toch een kleine 300€ (Toulon - Bastia) en om daar dan in de regen te gaan rondrijden, zagen we niet echt zitten. De plannen om richting Corsica te rijden moeten we opbergen voor een andere keer, jammer maar het is niet anders. We bekijken nog wat andere opties, waaronder Spanje en Italië, maar ook daar zijn de voorspellingen niet al te best. We rijden vandaag nog een stukje zuidwaarts, tot net voorbij de Mt Ventoux.
In Bedoin brengen we nog een bezoek aan de markt. Was het deze morgen nog rond het vriespunt is het nu wel puffen geblazen met onze motorkleren. We kopen hier nog wat lekkere zuiderse specialiteiten, waaronder olijven, tapenade en natuurlijk een zakje lavendel. Van hieruit gaat het dan terug noordwaarts, waarbij we een meer westelijke route kiezen doorheen het Centraal Massief. Eindbestemming van die dag, is het dorpje Pradelles. Omdat het al wat later op de avond is, kiezen we deze keer voor een B&B. Voor een kleine 70€ krijgen we een mooie kamer met 's morgens een goed ontbijt, meer moet dat niet zijn.

Dag 5

Vandaag rijden we voor een groot stuk door het Parc Naturel Livradois-Forez, een mooie route door veelal slapende dorpjes. Wat hier vooral opvalt, is de leegstand. Zowat twee derde van de huizen is hier onbewoond en het voelt bij momenten allemaal wat desolaat aan. We boeken ons terug een B&B, deze keer het dorpje Le Breuil. Jammer genoeg blijkt het enige dorpsrestaurant vandaag gesloten te zijn. We hebben dan maar zelf een potje gekookt op de kamer ;-).

Dag 6

We verlaten de heuvels van centraal Frankrijk en komen in veel vlakker gebied terecht. De wegen zijn hier ook een stuk minder interessant om te rijden. Meestal lange rechte wegen met links en recht immense velden. Graanvelden hebben hier wel stilaan plaats gemaakt voor koolzaad. Die staan rond deze tijd van het jaar in volle bloei, gele velden zo ver het oog reikt. We leggen vandaag ook flink wat kilometers af. Stranden doen we uiteindelijk in hotel St-Hubert, in het stadje Arcis sur Aube. Een mooie locatie langs het water, met heel vriendelijke uitbaters. We mogen onze motoren zelfs in de garage parkeren, wat een service.

Dag 7

We doorkruisen vlot de Champagnestreek en voor we het goed en wel beseffen, staan we alweer aan de Belgische grens. Van hieruit volgen we een route die we in de zomer van 2020 al eens gereden hadden. Deze voert je eerst langsheen de Semois en dan via Rochefort en Huy, verder noordwaarts. Dit allemaal over mooie bochtige wegen, alleen het Belgische asfalt laat het hier en daar wat afweten :-).

Hiermee zit onze ingekorte trip erop. We zijn dan wel niet tot in Corsica geraakt, maar we hebben er toch weer een paar mooie rijdagen opzitten.