In juni trekken we een weekje richting de Franse Alpen. We hadden dit eerst in mei gepland, maar toen waren de weergoden ons minder goed gezind. Nu ziet het er allemaal veel vriendelijker uit, ze geven heel de week droog weer en temperaturen tot maar liefst 30 °C. We rijden in totaal 2800 Km doorheen de Vogezen, Jura en de Franse Alpen.  Dit alles onder een stralende zon en over de mooiste wegen die we tot nu toe gereden hebben.

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Dag 6

Dag 7

De eerste etappe wordt direct een flinke trip, we hebben 430 Km op het programma staan. We rijden via de autostrade tot in Luxemburg. Vanaf dan gaat het binnendoor, tot aan de voet van de Vogezen. Het kost ons een zevental uur om heel het traject af te leggen. Voor onze eerste nacht hebben we een kamer geboekt in het dorpje Irmstett. Voordeel is dat er hier ook een klein restaurantje is, zodat we 's avonds nog kunnen genieten van een hapje en een drankje.

De B&B die we geboekt hadden bleek er uiteindelijk eentje te zijn zonder de 'B' van Breakfast. Een deel van de kamers waren nog in volle renovatie en door een foutje van Booking.com, werden deze te vroeg aangeboden. Kortom, ze hadden niet gerekend op bezoekers en dus ook niet op ontbijt. De koffieautomaat op de gang heeft dan maar gezorgd voor de eerste cafeïneshot, de croissants maakten we onderweg nog goed. Vanaf vandaag begint ook het betere bochtenwerk doorheen de Vogezen.  We doen al de bekende klassiekers die dit gebied rijk is. Bij één van onze haltes hebben we een déjà vu, hier stonden we 15 jaar geleden ook met onze 911. Dat was destijds één van de eerste trips die we er mee deden. Tegen de namiddag lopen de temperaturen op tot tegen de 30 graden. Niet dat we klagen hoor, maar het is bij momenten toch puffen geblazen. Zeker als je vol in de zon staat bij een rood licht of dergelijke. Rond 16 Hr bekijken we welke campings dat er beschikbaar zijn op onze route en zo belanden we op de camping Les Grand Champs, niet ver van het centrum van Saint-Hippolyte. We zoeken ons een mooie plaats uit in de schaduw en na een heerlijk verfrissende douche, brengen we nog een bezoekje aan het dorp.

We hebben heerlijk geslapen, maar het is wel een vochtige nacht geweest. Binnen is gelukkig alles droog gebleven, maar al wat buiten stond, zit flink onder de condens. Ik zet wat water op voor de koffie, we soigneren ons en ondertussen ruimen we al onze spullen op en laten we zoveel mogelijk dingen drogen onder de opkomende zon. Eenmaal alles ingeladen, brengen we nog een bezoekje aan de plaatselijke  'boulangerie' en trekken we de Jura in. Dit klinkt bij velen niet zo bekend in de oren als de Provence of Elzas, maar is wel een absolute aanrader en al zeker om erdoor te rijden met de moto. Het is een oude, terrasvormige  bergketen met vooral in het zuiden de hoogste toppen. Jura betekent trouwens 'bos' in het Latijns, waar ook grote delen van dit gebied mee bedekt zijn. Het is een afwisselende rit, niet zo bochtig als in de Vogezen, maar daarom niet minder mooi.

Tot in de vroege namiddag kunnen we nog genieten van al dat moois, maar dan begint de warmte ons toch flink parten te spelen, vooral in de late namiddag is het bijzonder warm. We zijn dan ook flink uitgeteld als we toekomen op de camping Municipal in Taninges. We zetten de tent recht, koken ons avondeten en brengen de avond door onder de koele schaduw van de omliggende bomen.

De geplande dagtrips zijn bijna allemaal langer dan 300 Km, waardoor we iedere morgen al vroeg uit de veren moeten.  Om zes uur gaat meestal de wekker en tegen acht uur zitten we alweer op de moto's, ook vandaag is dit niet anders. Nu volgen we de 'Tour des Grand Alpes', waarbij we de bekendste bergpassen van Frankrijk overschrijden. Waar we de afgelopen dagen 's middag al flink lagen te puffen, genieten we nu van de verfrissende koelte van de bergen. De route is zalig om te rijden, een aaneenschakeling van haarspeldbochten, prachtige uitzichten en bergpassen met klinkende namen zoals Colombière, Col d'Iseran..., kortom een meer dan geslaagde route. We eindigen de dag op de camping Gravelotte in het dorpje La Grave.

Ook vandaag staan er weer een paar bekende bergpassen op het programma. Voor de motorrijder is dit hier een echt paradijs. We moeten ervan genieten want het is ook onze laatste dag doorheen de verfrissende Alpen. Tegen de late namiddag komen we in lager gelegen gebied en wordt het weer broeierig warm. We belanden uiteindelijk in het dorpje Vallières-sur-Fier, op de camping 'les Charmilles'. Eenmaal geïnstalleerd laten we ons een flinke pizza smaken in de aangrenzende pizzeria. Terwijl we deze verorberen, gaan de hemelsluizen vol open, dit wordt meteen de eerste regen van onze trip. Het duurt gelukkig allemaal niet te lang en kunnen we alles droog houden in onze tent.

Vanaf nu gaat het alleen nog maar noordwaarts. We pikken nog een klein stukje van de Jura mee, waarna het landschap helemaal uitvlakt. Onze eindbestemming wordt het dorpje  Quingey, op de camping 'les Promenades'. Hier proberen we de lokale Italiaan 'Messimo', maar dat was een behoorlijke teleurstelling, het was Italiaans keuken met de Franse slag, geen aanrader dus.

Vandaag wordt de langste etappe van onze trip, er staan maar liefst 600 Km op het programma, kilometers vreten dus. Waar we de afgelopen dagen volop ingezet hebben op bochtige wegen, kiezen we nu vooral de 'routes nationales'. De rit verloopt vlot en tegen half drie zitten we al in Luxemburg. De laatste 200 Km doen we terug via de autostrade. Op de vroege avond komen we moe maar voldaan aan. Het is een zeer intensieve trip geweest en bij momenten best vermoeiend, maar het was het allemaal dubbel en dik waard.